Eurovision Şarkı Yarışması (İngilizce: Eurovision Song Contest; Fransızca: Concours Eurovision de la Chanson), Avrupa Yayın Birliği (EBU)'nun her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın en ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışması olarak bilinmektedir. 1956'da başlayan bu yarışma, San Remo Şarkı Festivali'nde doğmuş ve 24 Mayıs 1956'da İsviçre'nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirilen ilk gecede Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya yarışmıştır. Gecenin birincisi Lys Assia'nın söylediği "Refrain" şarkısı ile İsviçre seçilmiştir.
Rakamlarla konuyu ele alacak olursak;
Bugüne kadar İrlanda tam 7 kez birinci olarak en çok kazanan ülke olmuştur. En çok ev sahipliği yapan ülke ise 5 kez birinciliği bulunan Birleşik Krallık'tır ve bu yarışmaya tam 8 defa ev sahipliği yapmıştır. Türkiye, bu yarışmada 2003 yılında ilk ve tek kez birinciliğe ulaşmıştır. EBU'nun tahminine göre Eurovision, her yıl ortalama 400 ile 600 milyon izleyici tarafından izlenmekte ve bu sayı her geçen yıl giderek artmaktadır. Kimi Ülkeler, Eurovision'a göndereceği şarkıyı seçmek için her yıl ulusal yarışma düzenler ve şarkının belirlenmesi için halk oylaması yapar. Kimi ülkeler ise, doğrudan sanatçıyı seçerek beste siparişi vermeyi tercih eder.
Televote, yani halk oylaması, Eurovision'da1997'de ilk kez uygulamaya konulan ve 2003 yılından itibaren de yarışmaya katılan tüm ülkeler için zorunluluğu olan bir kural olmuştur. 2004 yılında katılım önceki yıllara göre artış gösterdiği için, 12 Mayıs'ta yarı-final ve 15 Mayıs'ta final olmak üzere, Eurovision tarihinde ilk kez iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir.
Avrupa'da yer almamalarına karşın, Eurovision Şarkı Yarışması, ABD, Avustralya, Güney Kore, Hindistan, Hong Kong, Kanada, Mısır, Ürdün ve Yeni Zelanda'da yayımlanmaktadır. 2000 yılından itibaren Eurovision kapılarını internette de açmıştır. 2006 yılında 140 ülkeden 74.000 seyirci Eurovision Şarkı Yarışmasını internette seyretme imkanı bulmuştur.
İşte yıllara göre Eurovision Birincileri;
Türkiye Eurovision Tarihi;
Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında katılın Türkiye, Semiha Yankı’nın seslendirdiği “Seninle Bir Dakika” isimli şarkıyla yarışmıştır, ancak 1990’lara kadar puan sıralamasında sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un “Seviyorum” isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek, yarışmadan çekilmiştir. Favoriler arasında gösterilen bu şarkının yarışmaya katılmaması Avrupa'da büyük hayal kırıklığı yarattıştır.
Dil konusunda özgürlük getirilmesi ve ayrıca televoting sistemine geçilmesinin ardından (1997’da ve 1999’de düzenlenen yarışma gibi), Türk katılımcılar, önceki yıllara göre daha iyi sonuçlar almaya başladılar. 1997’de Şebnem Paker, “Dinle” isimli şarkısıyla üçüncü olmuştur. 2003’te Sertab Erener “Everyway That I Can” isimli şarkıyla, Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkemize ilk defa birinciliği tattırmıştır. 2004'te İstanbul’da yarışmaya ev sahipliği yapan ülkemizi “For Real” isimli şarkıyla Athena temsil etti ve 195 puan ile dördüncü oldu. (Bu şarkı ile Türkiye, Eurovision tarihindeki en yüksek puanı kazandı).2007’de Kenan Doğulu “Shake It Up Şekerim” isimli şarkısıyla dördüncü, 2008’de Mor ve Ötesi “Deli” isimli Türkçe şarkıyla büyük finalde yedinci oldu. 2009 yılında Türkiye, Hadise’nin “Düm Tek Tek” isimli şarkısıyla bir başka dördüncülük daha elde etti. 2010 yılında oldukça başarılı bir müzik grubu olan Manga “We Could Be the Same” isimli şarkısı ile birinci yarıfinali kazanarak, finalde ikincilik gibi etkileyici bir sonuç elde etti.
İşte yıllara göre Türkiye'nin Eurovision Dereceleri;
İşte Eurovision'nun 2012 yılı kazananı İsveç; etkileyici bir ses ve performans...